EL FINAL DE LA CASTANYADA I DISFRESSAR-SE PER A L’APOCALIPSI

Originally Published in Gent Normal

21 D’OCT. 2016

La Castanyada torna a ser aquí i ja sabeu què vol dir…

És temps perquè una tradició local sigui aixafada per l’ensucrada apropiació nord-americana d’un ritual pagà. Halloween! Nosaltres, els nord-americans realment sabem com mantenir l’interès de la canalla de totes les edats… Barreja llaminadures industrials amb disfresses de polièster i tindràs un fenomen mundial contra el que ningú no pot competir. Ni tan sols les humils paradetes de castanyes i moniatos tenen opció quan l’alternativa és vestir-se com un pirata i atipar-se de xocolatines empaquetades individualment.

Les generacions més joves estan combinant cada vegada més aquestes dues festes o fins i tot abraçant-se a la primera carbassa decorada que troben tot acomiadant-se de la Castanyada. És Castaween el millor dels dos móns o una senyal que arriba l’apocalipsi?

Tinc tota una vida d’experiència als Estats Units amb Halloween. I sóc aquí per informar-vos que hi ha una tradició tan antiga com la de disfressar-se per Halloween i és la de fer-ho amb les disfresses més racistes, sexistes i classistes. Ara que sóc al meu tercer any de vida a Catalunya celebrant la Halloweenyada, puc dir que estic entrenada internacionalment per portar les meves habilitats a un nou nivell.

Sóc aquí per compartir amb vosaltres les més horribles disfresses, aquelles que només la gent blanca podria atrevir-se a mostrar en espais públics i sentir-se’n còmode. Amb inspiració nord-americana i, per desgràcia, molt aviat a algun Castaween prop teu (i si no, només cal esperar a Carnaval)…

L’INDI O L’ÍNDIA 

Una ploma ben posada i uns mocassins. Simple, sexy i racista. Què més es pot demanar? Que aquestes paraules de nadius americans no et confonguin, perquè aquesta disfressa et mostra en comunió amb la Mare Terra i les seves millors creacions:

“Com podem esperar suport generalitzat per a la sobirania, l’auto-determinació, la construcció d’una nació, l’educació controlada per tribus, sanitat i llocs de treball, quan el 90% dels americans ens veu com un estereotip unidimensional? Ja sigui situat al passat històric o, encara pitjor, situat a la seva imaginació? Jo crec que no podem i per això és preocupant Halloween.”

O potser:

“Ja que els blancs tenen una llarga història d’extermini sistemàtic i de fer fora de la seva terra els nadius americans, és força merdós disfressar-se com un estereotip sexy i poc acurat i emborratxar-se.”

EL/LA “RAPPER” 

Mai has hagut de lluitar personalment contra el racisme? No tens ni un amic o conegut negre? No tens ni idea sobre la història i orígens del hip hop com a forma de combatre la opressió blanca? Fas servir la “n-word” lliurement en el teu cercle d’amistats exclusivament blanques? Insisteixes constantment en que òbviament no ets racista? Doncs aquesta és la teva disfressa.

Perquè no és suficient que haguem saquejat la música negra des del rock and roll fins al hip hop. Riguem-nos també de l’estereotip de la cultura a la qual robem constantment la inspiració. Cadenes d’or, gorres cap enrere, grans arracades d’anella, pantalons amples, fins i tot alguna visible decoració dental. No importa que la població negra estigui sent assassinada als carrers pel seu perfil racial, perquè quan ho fan els blancs és hilarant. Thug life!

Avís: et poden prendre per membre de P.A.W.N. Gang.


EL QUE SIGUI AMB CARA FOSCA Puc suggerir vestir-se com les mascotes de Conguitos o Ron Negrita? Espanya és un país de tradició i orgull, i aquestes dues campanyes en són símbols. Per què canviar un símbol que ha estat utilitzat des de sempre? Només perquè sigui increïblement ofensiu i faci servir estereotips que fins i tot el Ku Klux Klan s’avergonyiria de fer servir com a publicitat? Aquesta Halloweenyada, demostrem com la història demostra que mai s’equivoca.L’ENCANTADOR DE SERPS, TAMBÉ CONEGUT COM EL TALIBAN, TAMBÉ CONEGUT COM EL MEMBRE D’ISIS, TAMBÉ CONEGUT COM LA PERSONA QUE ET VEN FRUITA I VERDURA

Embolica’t el cap amb una mica de tela i ja tens una disfressa trending topic. Per aquesta disfressa no recomanem pintar-te la cara fosca, perquè podries ser arrestat, algú et podria intentar comprar cervesa o podries ser assaltat verbal o físicament per algú que es pensi que ets de la regió de Marrokistan. Mantén la pell blanca i mantindràs els teus drets.

LA GEISHA 

No està clar si és una cosa xinesa, japonesa o coreana… però són bàsicament el mateix, no? Només cal que vegis l’èxit que va tenir la Katy Perry quan va lluir el seu look de geisha a la catifa vermella:

“El tema és que mentre una galleda de loció desmaquillant podrà netejar la cara de la Perry, res pot eliminar la degradant i perjudicial iconografia de la percepció que té occident de les dones asiàtiques. Un estereotip que les presenta com servils, passives, adoradores incondicionals dels seus homes, disposades a pagar qualsevol preu i a patir qualsevol tipus d’abús per tenir-los contents.”

-Jeff Yang per The Wall Street Journal

EL/LA RASTAFARI 

Tothom sap que escoltar reggae (Bob Marley) i fumar herba et converteix en Rastafari. Celebra la seva visió de justícia política per la gent negra posant-te una perruca de rastes de llana (o potser ets suficientment avançat/da com per ser un/a blanc/a amb rastes reals). Facis el que facis, ignora les paraules d’aquestes persones negres:

“No sé per què la gent blanca decideix portar rastes, però sembla que hi ha unes quantes raons. Si portes rastes com una apreciació de la cultura negra, al perpetuar el privilegi blanc, no estàs fent mal a la diàspora negra? Si realment t’importéssim els negres i no només la nostra cultura, no voldries portar rastes.

Segon, si portes rastes perquè “és guai”, llavors estàs perpetuant el privilegi blanc i has decidit ignorar bona part de la història contemporània. Crec en la igualtat i per això lluito. M’encantaria poder dir que “ho podem compartir tot” com si fóssim iguals, però no ho som. Apropiar-se de la cultura negra i perpetuar el privilegi blanc no ens portarà a la igualtat.”

HOMES DISFRESSATS DE DONES

Un vestit i uns pits falsos, això és tot el que necessites per ser una dona! Qui hauria dit que fos tan simple i graciós! Assegura’t de fer que la gent et magregi els pits falsos per perpetuar la cultura de la violació i la propietat dels homes sobre els cossos de les dones. En un moment en el que “dona” es considera un tipus de disfressa, està clar que vivim en un món de total igualtat! Afegeix-hi una miqueta d’odi a les dones grasses, i seràs la reina de Castaween!

El millor és que et pots treure la disfressa quan vulguis i no caldrà que et preocupis per coses com que et paguin menys, et violin, ser assetjada verbalment al carrer o a la feina, tenir pressions sobre el cos, violència domèstica, o altres sexismes quotidians d’aquests dels que les feministes boges sempre s’estan queixant.

Cada dia és el dia del privilegi blanc, però en aquest dia especial aconseguim mostrar al món que nosaltres els blancs podem agafar el que vulguem de qualsevol cultura, sempre que vulguem. I qui digui el contrari és òbviament antipàtic, massa sensible i es pren la vida de manera massa seriosa. Perquè a veure, quan és que riure’s d’una altra cultura no ha portat coses meravelloses?Et costa triar entre totes aquestes sorprenents idees? No pateixis, Carnaval està aquí mateix.

Alguna preferència que m’hagi deixat? Afegiu-la aquí baix!

No estàs segur/a si la teva disfressa és suficientment racista? Aquí tens un diagrama molt útil.

Art de portada: Eduard J. Montoya 
Text: Shaina Joy Machlus 
Traductor: Cristian Pallejà
Correcció: Pol Camprubí

By | 2018-01-26T15:37:09+00:00 January 24th, 2018|Català, Uncategorized|0 Comments

Leave A Comment