SER QUEER I SEXI: 8 VEUS

Tant el llenguatge com el desig són els dos conceptes més determinants, hipnòtics i potents d’aquest trontollós món. Desitjar –sigui desitjar justícia, llibertat, amor, carn o qualsevol altre ideal o cosa– implica prendre’s el pols. El llenguatge, com el desig, és simplement un altre artefacte que fem servir per donar significat a aquests nusos i parts en moviment que floten dins nostre.

La meva trobada més destacable amb el llenguatge i la sexualitat va ocórrer durant els meus anys a la universitat. Ja us podeu imaginar que d’anar a una universitat liberal, on el vestit és una qüestió opcional, en surten mescles curioses. La meva primera introducció a la sexualitat queer va venir de capbussar-me en Simone de Beauvoir, Emma Goldman, Michel Foucault, Judith Butler i companyia. El llenguatge em va donar la llibertat de saber que hi ha d’altres que pensen i desitgen de maneres similars. Trobar-se a un mateix entre les comes, els parèntesis i els punts d’herois queer és com agafar aire i de cop adonar-te’n que acabes d’adquirir un altre parell de pulmons.

Molts anys després, mentre escrivia un article, la Núria (companya i traductora meva) i jo vam buscar si hi havia referències de com es traduïa la paraula queer al català, i només vam trobar una referència que proposava la paraula “bord”. Vam descobrir que quasi no hi ha publicacions catalanes que incloguin la paraula queer. Però la bellesa del català escrit es mereix la bellesa de la cultura queer.

I així va néixer aquest petit projecte: contribuir a centrar veus queer en un escrit en català i de la manera més modesta possible. El català no és la meva llengua materna, però és un idioma que m’estimo i respecto. Alhora que segueixo aprenent l’idioma vull també ser part del seu futur i de la seva evolució lèxica. I que el simple fet de picar una vegada i una altra la paraula queer (queer! Queer! QUEER!!!) entre altres paraules més familiars del català pugui servir per a canviar la història.

On hi ha un abisme, hi ha un espai abismal esperant a ser omplert. Sortosament, ser queer és infinit en qüestions espacials; cada persona té prou espai per a definir la seva sexualitat en qualsevol dels termes que desitgi. Com que l’essència de ser queer és no tenir una sola definició, he confiat en la genialitat d’altres com a font primària per tal de subratllar aquesta gloriosa diversitat. Tot amb l’esperança que la propera persona que es trobi buscant a Google la paraula queer trobi acceptació, joia, informació, emoció en el seu propi idioma.

Deixem que això sigui l’humil catalitzador de moltes, moltes, moltes més converses queer liderades en català. Però per ara, aquí hi ha vuit persones, que resulta que són queer, que responen al següent parell de preguntes:

Com defineixes ser queer? 
Què és el més guai o sexy de ser queer? 

Jess, treballa en comunicació i producció i és una dona trans femme, lesbiana i queer.

Ser queer ho defineixo com el fet de treballar el com estimar-se i com relacionar-se amb la gent fora de l’hetero-normatisme. Tenint en compte que això va de la mà de sistemes d’opressió i violència, penso que el que implica és que em crida i m’empeny a desafiar també el racisme, el capitalisme i el patriarcat. Simplificant, diria que va de dur la sexualitat i el gènere fora dels límits de les relacions heteros i del binarisme de gènere. Jo, en concret, no tan sols sóc queer: sóc una dona trans i lesbiana, una dona que estima a altres dones. I el fet de ser queer és una de les coses que més m’agrada de mi, no voldria desferme’n mai. De l’homofòbia i la transfòbia sí, però mai del fet de ser queer o la meva experiència trans.

Les maneres en què el sexe i l’amor et fan sentir moments breus i màgics de llibertat; el fet de saber que vam confiar en el nostre anhel i en tot allò que som davant la por i un món que ens diu que no existim, i que no hauríem de fer-ho. I també la simple joia que ve amb aquests moments i el com s’irradia cap enfora. Els somriures de cos sencer que compartim quan ens trobem, quan estem en comunitat i quan compartim alguns d’aquests moments màgics entre nosaltres. I també perquè és que els queers som la gent més sexy del món.

Laila Nur, músic independent i coordinadora de comunitats locals. Co-pare queer, amant negra i radical. Esvalotadora musulmana i artista semi visual. Frontman de Laila Nur & the Love Riot [LNLR]. 

Queer es defineix com quelcom estrany, “raro” i inusual. Aquesta etiqueta es va posar a la força a la comunitat “homosexual” perquè aquesta gent estimava i vivia fora del que es considerava normal o acceptable. Com a americana negra i musulmana que sempre ha estat tractada com a una cosa estranya, rara o inusual, és un marc que conec molt bé. Després d’haver-me identificat com a lesbiana durant molts anys, vaig acabar acceptant que la meva identitat de lesbiana, la qual encara declaro, quadra de manera tan natural amb allò no natural: el paraigua queer. Em deixa espai per a dur faldilles o calçotets, el cap rapat o rastes, estimar de forma romàntica a qui sigui que vulgui, i que aquest s’identifiqui amb ser dona, home, cisgènere, trans o pansexual. El fet de ser queer és molt més que el fet d’amb qui dorms: és com vius, com et desenvolupes a la vida, i encara més important, com convius amb l’amor, el respecte i la voluntat de l’altra gent. Així és com ho defineixo.

Charlie, treballadxr social amb el somni d’un dia anar a l’espai! També seria més feliç menjant sempre pizza a cada àpat. (Hauria de ser més seriósx?) També molt interessat en l’aigua i té l’objectiu de tocar el màxim nombre de cossos d’aigua possibles del planeta.

Defineixo queer de manera subjectiva com allò que passa quan no sents ni t’identifiques amb el que es considera la norma o l’estàndard pel que fa a la sexualitat i el gènere dins la cultura occidental. Vol dir existir (en gènere i sexualitat) més enllà de les mires del que a la majoria de nosaltres se’ns ha ensenyat que és possible o pot existir… Més enllà del que ens ensenyen que és real, i accidentalment, del que no ho és. Significa desacreditar la noció i el mite que les coses són binàries, que certs cossos es corresponen amb certs gèneres, qui alhora se senten atrets per uns cossos i gèneres concrets.

Una de les coses més guais de ser queer és com em sento de fortx al ser perseverant, i com d’orgullósx n’estic de mi mateix per estar en sintonia amb qui sóc en un món que, de forma predominant, invalida una part essencial de qui sóc. Crec que ser conscient i habilidósx és un privilegi; i en el meu cas, he tingut molt accés i moltes oportunitats pel que fa a entorns positius en qüestió de gènere i tractaments mèdics i coses que no tothom es pot permetre, i procuro tenir presents aquestes capes el màxim possible. Però sí que crec que dur una existència que de manera inherent xoca amb algunes de les estructures d’opressió pel simple fet de llevar-te cada dia i entrar al món és sexy, i en aquest fet hi trobo força.

Gigi, dissenyadorx gràficx i programadorx, ningú és lliure fins que no siguem tots lliures.

Identificar-se com a persona queer per mi vol dir abraçar contradiccions i existir en més d’un pla. Té relació amb la meva orientació sexual, amb la meva identitat de gènere, amb ser la primera d’aquesta generació d’estatunidencx, amb ser latinx blanca.

El més sexy de ser queer és tot allò que té relació amb anar més enllà del que les normes socials diuen que és ser sexy!

Pascale Vallee, 30, especialista en Wellness per a la comunitat de discapacitats de Philadelphia. Professor de ioga, aixecador de pesos, escriptor, organitzador, amant. 

La resposta més senzilla que puc donar és: no heterosexual. Molta gent creu que una persona pot ser hetero o gai, noi o noia. Qualsevol cosa entre aquestes dues puntes de l’espectre és ser queer.

El més guai de ser queer és adonar-te que pots fer i ser allò que per tu tingui sentit. No només he de tenir un sol tipus de relacions sexuals, o flirtejos, o trobades romàntiques. Aprendre a explorar la ment i el cos d’algú altre i esbrinar què hi ha de similar o diferent per mi és sexy. Tenir constantment l’habilitat d’aprendre noves maneres de fer l’amor i intimar és guai. No encasellar-te en funció de les expectatives o del que et van ensenyar a l’escola és sexy.

Francesca, arquitecta sense fronteres (Arquitectes Sense Fronteres).

Ser queer és un estat mental, on l’acceptació i l’amor estan per sobre de qualsevol límit definit pel gènere. És a dir, permetre’t estimar una altra persona per qui realment és, en el present. La meva declaració d’intencions és: queers, follant amb els cervells de la gent, no amb les seves identitats de gènere 😉 (broma “xunga”)

“Acostumem” a saber què ens agrada… Qui té més experiència amb tu que tu mateix? Però clar, mai ho pots saber fins que no ho proves… Vols venir a sopar? 😉

Iruka, 29 anys, professora d’idiomes, encara no sé què estic fent amb la meva vida.

No se’m dóna gaire bé això de les terminologies i en realitat no faig servir adjectius per a etiquetar la meva orientació sexual. Tot i així, si he de definir el terme queer, diria que: és “el tipus de persona que escolta el seu cor…” 

Què és el més sexy de ser queer? No tinc clar si ens estem referint a sexy (sexual) o sexy (divertit). Però crec que provaré amb els dos significats. Doncs una de les coses més sexys de ser queer és: que no hi ha límits (no hi ha algú decidint qui t’hauria o no t’hauria d’agradar) i és molt alliberador. I respecte l’altre tipus de sexy, crec que és excitant el fet que no estaràs menjant síndria la resta de la teva vida, sinó que tens un munt d’altre fruita per escollir i cada una té el seu propi gust especial.

Sergi Ros, dissenyador i creador d’imatges en moviment.

No em definiria a mi mateix com a queer, però tinc una actitud queer en el sentit que accepto com desitja ser la gent sense etiquetes, reconeixent que som éssers en evolució i transformació constant. #creixent #positiu #multipotencial

Per a mi queer és una postura d’identitat de gènere en resposta a l’hetero-normatisme, el patriarcat i la societat falocèntrica. És no definir-se a un mateix com a dona o home, és no definir cap preferència sexual. Al capdavall, per a mi, ser queer és un terme per a definir una decisió que respecta qualsevol tipus d’elecció a l’hora de definir-se a un mateix, rol, identitat, posició, o com sigui que li vulguis dir.

Shaina Joy Machlus (escriptura, paradiddles, i ser de l’espai exterior@punimpie


———- TEXT ORIGINAL EN ANGLÈS ——— 

Because language and desire are the two concepts more defining, more mesmeric, more powerful on this wobbly planet. To desire- be it a desire for justice, freedom, love, flesh or any other ideal or thing- is to measure one’s pulse. Language, much like desire, is simply another gadget we use to give meaning to these knots and moving parts we have floating inside.

My most memorable meeting of language and sexuality came during college. You might imagine that attending a clothing-optional, liberal university might lead to such minglings. I was first introduced to the idea of queer sexuality while pouring over Simon de Beauvoir, Emma Goldman, Michel Foucault, Judith Butler and the likes. The language gave me freedom in knowing there are others who think and yearn similarly. To find oneself between the commas, parentheses, and periods of queer heroes is akin to breathing in and realizing you’ve suddenly acquired an extra set of lungs.

Many years later, while writing an article, Nuria (my companion and translator) and I searched high and low for references on if/how to translate the word “queer” into Catalan and found only one resource that suggested the word “bord”. It was apparent that there are almost zero Catalan online publishings that include the term and/or concept of ‘queer’, making the translation and dissemination of information difficult. But the beauty of the written Catalan language deserves the beauty of queer culture.

So was born this small project: to contribute to the centering of queer voices in Catalan writing in whatever modest way. Catalan is not my mother tongue, but it is a language I love and respect. As I continue to learn the language, I want to be a part of its future and lexical evolution. That the simple act of typing the word queer over and over again (queer! Queer!! QUEER!) amongst more ‘familiar’ Catalan words could serve to change history.

Where there is abyss, there is abysmal space waiting to be filled. Luckily, being queer is spatially infinite; each person has the breadth and liberty to define their sexuality in whatever terms they please. Since the essence of queer is not having one single definition, I have relied on the brilliance of others as primary sources to highlight this magnificent diversity. In hopes that the next person who happens to Google ‘queer’ might find acceptance, joy, information, excitement in their own language.

Let this be the humble catalyst of many, many, many more queer-centered, queer-lead Catalan conversations. But for now, here’s 8 People from all over the world, who happen to be queer, answering the following two questions:

How do you define being queer?
What is the sexiest thing about being queer? 

Jess, Communications Worker & Organizer & Queer Femme Lesbian Trans Woman 

I define being queer as working to love and relating to people outside of heteronormativity, and since that’s wrapped up in other systems of violence and oppression, I think it means that it calls & pulls me into challenging racism, capitalism, and patriarchy, too. In a more simplified way, it’s about sexuality and gender outside of straight / heterosexual relationships and the gender binary. For me, specifically, I’m not just queer- I’m a trans woman who is a lesbian, a woman who loves other women. And queerness is one of my favorite parts of me- I would never want it to go away. The homophobia and transphobia- yes, but never the queerness or my trans experience.

The ways that sex and loving feels like these brief and magical moments of freedom – of knowing that we trusted our longing and our fullest selves in the face of fear and a world that tells us that we don’t – and shouldn’t – exist. And just the sheer joy that comes from those moments and how it radiates out. The full bodied smiles we share when we find each other, are in community, and share some of those magical moments with each other. And also, just queers are the sexiest people ever.

Laila Nur, Independent Musician & Community Organizer. Queer co-parent, radical Black lover. Muslim trouble-maker & semi-visual artist. Frontman of Laila Nur & the Love Riot [LNLR]. 

Queer is defined as the strange, odd and unusual. This label was forced onto the “homosexual” community because these people loved and lived outside of what would be considered normal or acceptable. As a black american muslim who’s always been treated as strange, odd or unusual, it’s a framework I know very well. After identifying as a lesbian for many years, I eventually accepted that my identity as a lesbian, which I still claim, fits so naturally within the unnatural- the queer umbrella. It gives me space to wear skirts or boxers, bald head or dreadlocks, to romantically love whoever I please and from wherever they identify, whether woman, man, cis, trans, pansexual. Queerness is so much more than who you sleep with, it’s how you live, perform life, and most importantly, how you co-exist with love, respect & full agency of other folks. That’s how I define it.

Charlie (they/them pronouns), Social worker, With dreams of one day going into space! Also would be happiest eating pizza for every meal every day forever. (*Should I be more serious?*) Also really into water and has goals of touching as many bodies of water on this planet as possible. 

I define queer, for me, like subjectively, as happening to not feel like, or identifying with, what is considered the norm or standard for sexuality and gender within western culture. It means existing (in gender and sexuality) beyond the scope of how most of us are taught is possible, or can exist… beyond what we’re taught is real and, incidentally, what isn’t real. It means debunking the notion/myth that there are binaries, that certain bodies equate to certain genders, who in turn are attracted to specific bodies/genders.

One of the sexiest things about being queer, I think, is how strong I feel sometimes for persevering, and proud of myself for being attuned to who I am in a world that predominantly invalidates a core part of who I am. I think that awareness and ability is privileged; and I’ve had a lot of access and opportunities to gender affirming environments and medical treatment and things not afforded to everyone, and I try to be mindful of those layers as much as I can. But I do think it’s sexy to have an existence that inherently smashes some oppressive structures just by waking up every day and entering the world each morning, and I find strength in that fact.

Gigi, Graphic Designer & Developer, No one is free until we are all free 

Identifying as queer to me means holding contradictions and existing in more than one plane. It’s about my sexual orientation, it’s about my gender identity, it’s about being a first generation U.S’ian, it’s about being a white latinx.

The sexiest thing about being queer is about transcending societal norms on what it means to be sexy!

Pascale Vallee, 30, Wellness Specialist for the Disabled Community of Philadelphia, PA. Yoga Instructor, Power Lifter, Writer, Organizer, Lover. 

The easiest answer I can give is: not heterosexual. Many people think a person can be either straight or gay, a boy or a girl. Anything in between those two ends of the spectrum is queer.

The sexiest thing about being queer is realizing that I can do and be whatever feels right. I don’t have to have only certain types of sex, or flirtations, or romantic encounters. Learning about and exploring the mind and body of someone else and finding out what is similar and different, to me is sexy. Being able to constantly learn new ways to make love and be intimate is sexy. Not being boxed in by expectations or what you were taught in school is sexy.

Francesca, Architect without borders (Arquitectes Sense Fronteres) 

Queer as a state of mind; where acceptance and love is above any gender defining boundary. Hence, allowing yourself to love another for who they truly are, at the present moment. My statement: Queers, fucking people’s brains, not their gender identities 😉 (lame joke..)

We ‘usually’ know what we like… Who has more experience than yourself with yourself? But of course, you don’t know until you try it…. Want to come over for dinner? 😉

Iruka, age 29, language teacher, I still don’t know what I’m doing with my life 

I am not the best with terminology and I don’t really use any adjectives to label my sexual orientation. However, If I had to define the term queer, I would say: it is the “I follow my heart type of person”. 

I am not sure if we’re talking about sexy (sexual) or sexy (funky/fun) but I guess I am gonna try with both. So one of the sexiest things about being queer is: that there are no boundaries (someone deciding who you should or shouldn’t like) and it is liberating. And, the other type of sexy, I believe it is exciting the fact that you are not gonna eat watermelon for the rest of your life, you have a whole bunch of fruit to choose from and each fruit has it’s own special flavour.

Sergi Ros, Designer and Motion Creative 

I wouldn’t define myself as queer, but I have a queer attitude in the sense of embracing however people choose to be without tags, acknowledging that we are ever evolving/transforming beings. #growing #positive #multipotential

To me queer is a position of gender identity in response to a heteronormative, patriarchal and phallocentric society. It’s not defining oneself under woman or man, and it’s not defining any sexual preferences. At the end of the day, to me, being queer is a term to define a decision of respect towards any choice of representation, role, identity, posture, or whatever you want to call it.

Shaina Joy Machlus (writing, paradiddles, and being from outer space@punimpie

Art de portada: Shaina Joy Machlus
Text: Shaina Joy Machlus
Traducció: Núria Curran
Correcció (català): Pol Camprubí

By | 2018-01-26T15:53:33+00:00 September 12th, 2017|Català, Uncategorized|0 Comments

Leave A Comment